.:abg nuffnang duk sini:.

Monday, September 30, 2013

tips hadapi masalah

assalamualaikum

ahh masalah lagi, ayat ni selalu kita cakap bila kita berdepan dengan masalah. cuma mungkin dalam susun ayat atau kata yang berbeza. dan aku sendiri selalu merungut bila ada masalah. stress la. itu la. ini la. sebab aku buntu. apa yang perlu aku lakukan untuk selesaikan masalah aku?


tips yang paling mudah bila sedang menghadapi masalah ialah.

#1 bertenang
gila kau tengah serabut dengan problem nak suruh bertenang? haha. relax. sebab kalau kecoh pon masalah belum tentu setel kan? so, bertenang je dulu. ambik nafas dalam-dalam. duduk diam dan tarik nafas tanpa fikir apa-apa. kalau aku tengah serabut ni, duk kalut-kalut lagi la rasa serabut, lepastu mula la nak menangis. lepas tu masalah tak setel, kepala yang sakit sebab nangis. kan? so bertenang je dulu.
#2 istighfar
dah banyak dah penulis-penulis malah penceramah, ustaz serta ustazah bercerita tentang kebaikan istighfar ni. dan salah satunya pada aku sendiri sangat berkesan untuk menenangkan jiwa. istighfar je banyak-banyak. kalau nak marah, insyaAllah kurang marahnya. dan insyaAllah tuhan akan permudahkan jalan untuk selesaikan masalah tu.
#3 surah al-kauthar
 
untuk tahu kelebihan surah ni korang boleh refer page ni. korang akan tengok betapa banyak nya faedah yang kita boleh dapat dengan surah yang pendek ni. bacalah banyak-banyak sepanjang masa. pensyarah aku pesan lagi, baca lah ketika hari hujan. insyaAllah terbuka jalan-jalan penyelesaian untuk masalah kita. kita kena ingat, kita cuma manusia. yang menjadikan sesuatu ialah Allah. sebab tu sangat penting untuk kita sentiasa ingat pada dia. InsyaAllah.
#4 usaha
orang selalu cakap. tawakal tanpa usaha tak akan bagi apa-apa hasil. jadi kena la usaha. kalau ada masalah, cari punca masalah tu. selesaikan satu persatu. jangan terlalu gopoh. bertenang dan gunakan akal.
cakap memang senang kan? tapi sekurang-kurangnya aku pernah cuba cara ni dan pada aku sedikit sebanyak aku rasa tenang. walaupun masalah aku belum selesai. tapi aku tahu masalah wujud sebab Allah sedang menguji kita. Allah nak uji tahap kesabaran kita. ramai manusia yang gagal, bunuh diri sebab tak sanggup hadapi masalah. itu bukan penyelesaian, tetapi itu adalah masalah baru.

insyaAllah.

0 komen:

Post a Comment

jom kongsi pendapat dengan mugmerah.

.:iklan nuffnang:.