.:abg nuffnang duk sini:.

Sunday, April 22, 2012

kesilapan ketika berblog


puuhh. aku sebenarnya xtau nak start ayat dengan apa ni. hehe. ok hentam je la. actually aku yang sedang sangat berminat dengan dunia blogging ni. walaupon aku sedar siapalah aku dalam dunia blogging yg besar ni. cuma ibarat sebiji bintang suram di langit terang. ok. berpuisi rimba dah. sila berhenti sebelum entry ni jadi koleksi cerpen sekolah rendah. 


melalut je dah 1 perenggan. ok. sebenarnya aku nak cerita. cerita tentang kesilapan-kesilapan biasa yang dilakukan oleh pembuat-pembuat atau pemilik blog. dan xterlepas aku juga pernah buat kesilapan tu. ye la kita nak start sesuatu dari bawah. try and error. kalau berjaya kekalkan atau tambah baik. kalau error? tukar la. eh! apa yang aku malalut ni? hisyh. ok baca perenggan bawah ok!

no 1. background muzik
ok. sekarang korang pk dulu. kenapa aku cakap background muzik tu salah? fikir sekarang. korang pernah tak rasa annoying sangat bila korang tengah berblog sambil dengar lagu online kat era.fm atau dengar lagu kat muzik player korang. then, tiba2 ada 1 blog tu berbunyi2 lagu. ciss! kacau feel betol. aku tau la tu lagu peberet dia. tapi tu bukan lagu peberet aku. jadi jd jgn la duk set dia autoplay. nnti xpasal2 aku jadi hangin dan rasa nak tutup je page tersebut. 
kalau dah ko suka sangat lagu tu boleh je nak letak. tapi sila jgn outoplaykan dia. ada yg lagi dasyat background muzik dia bunyi bingit smpai aku rasa bilik aku ni dah berjiran dengan disko dah. grrr. adik-adik. akak2 yang comel lote. tolong pause kan lagu tu boleh? i xsuka. i suka lagu nasyid je. kih3
no2. widget yang terlalu banyak
alolo comelnya gambar sepangebob kat blog dia rasa mcm nak bg pelempang je. kenapa? xde pape saje. sbb widget tu comel sgt sampai nak loading belog ko pon amik masa 38 hari. ape aku xde blog lain dah nak jejak? 
alamak! mugmerah marah. eh xde la. aku xmarah. cuma geram. maap ye semua kalau terasa. sebab aku dulu pon buat jgak bnda tu. tampal katak la, lebah la. bajet tu penyambut tetamu blog aku la sebab aku xduduk dalam blog. hah! apa kata ko pindah je masuk duk dalam blog ko tu. mesti lagi berat dan xleh loading teros error. 
ok fine. korang nak jgak letak. sebab kalau xde menda tu korang xleh tido mlm sebab sedih blog dah xcute. letak la. tapi jgn la banyak sgt. mende ni. nak loading pon lmbt. rata2 blogger student dan org bekerja. dorang ada banyak lagi kerja nak buat selain tunggu blog ko loading  hanya kerana nak ckap 'aku datang sini' ok?.
no3. cerita peribadi
yup. cerita peribadi. korang mesti pernah baca blog yang mcm diari kan? 
"hari ni abam sayer xcoll sayer. sayer sedeh giler3. abam i miss u" tett. 
ok aku pernah jgak dulu buat bnda mcm tu. konon yes. korang nak show ur love kan? tulis kt blog kononnya biar satu dunia tahu aku milik si Romeo. boleh x aku nak bt request? apa kata ko call je radio. era.fm ke. hot.fm ke. pastu ckap la. 
"kepada abam yang ayang rindu3. bla.. bla.. bla.."
hah! kalau segan sebab suara xsedap nnti satu malaya dengar call je la abam ko tu.! kalau dia xnak angkat sebab konon merajok cari jela pakwe baru. deal okeh? 
jgn buat mcm tu tau Mugmerah! <---- cakap kat diri sendiri.
no4 i follow u, u follow me back eh?
ni lepas aku cakap mcm ni mesti ramai yang terasa ni. sebab selama ni aku diam je dengan isu ni. aku tau follower aku xbanyak. sape xseronok kan tgok blog ada follower beribu2. aku pon nak. tp aku xnak la sampai paksa2 orang follow blog aku. aku pon akan follow blog orang kalau aku suka dengan pengisian blog tu. dapat bagi aku ilmu. kalau blog tu cerita peribadi aku xminat. cerita2 gosip artis pon aku xminat. bukan aku berlagak. tapi aku student. nak belajar benda2 baru. 
 
cerita2 peribadi bukan aku xbaca. aku baca. cuma sekadar baca je la. jadi silent reader. lagi satu kalau orang tu bagi link entry kat aku. atau dia baca entry aku. mcm mana aku tau dia baca? sebab dia komen. jadi aku akan baca balik entry dia. support each other xbermakna kita kena follow each other. :) deal?
no 5 guna bahasa sanskrit ea baby?
yang ni paling xleh blah. tulis blog nak suruh orang baca. yela dah dia public kan blog dia. kalau xnak bagi orang baca private kan je la kan? tu x jadi soal. masalahnya bahasa dia. ayoyo ammaa. aku xpaham bahasa ko. so mcm mna aku nak baca? lagi nak komen? dush!
dulu umur 4 tahun mak ayah dah hantar pergi tadika. belajar mengeja dengan betul. bila dah besar tiba2 makin teruk. mcm mana la korang bercakap hari2 ea? "iteww raseww nawk makawn leww." pehh. cakap je la terang2. huh!
xsalah nak guna bahasa yang orang cakap muda mudi. tapi jgn la sampai orang baca pon xpaham. tu dah jadi bahasa jiwa ko sorang je. oke? 
 ok. dah lah. nanti korang pulak yang menyampah dengan blog aku. tapi apa yang aku cakap ni betul kan?


21 comments:

  1. Hahahaha! Btul3! Thumbs up sis! Mmg boleh msuk akal smua ni. Hrap2 yg sentap tu boleh lah muhasabah skit blog dia.. Yg muzik tu, kita tak kisah dia nk psang.. Tp jgn autoplay. Klu kita minat, insyaAllah kita akn tekan PLAY..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti pernah buat dulu2 ni kan? hahahah!

      Delete
  2. Betul-betul. Saya pun tak suka blog yang pasang lagu autoplay. Kalau lagu yang slow-slow tu okay lagi. Hee ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 lepas ni dorg sedar la kan? hehe

      Delete
  3. hahaha ,, mau2 yang pasang lagu party rock athem , perghh , memang terkejut beruk ar weyy ,dah lar bukak tengah2 malam , semua orang dah tido time tuh , last2 saya plak yang kena marah , haa , kalau dah jadi macam tu , memang sah2 x bukak dah blog tuh , hehe ,

    #err pasal wiget tu pun satu hal , nak klik tempat komen pun susah asyik2 terkena widget dia jjer , grrr .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau geram sgt mugmerah komen je ckap.
      "blog anda comel tp berat la syg. hehehe"

      Delete
  4. yang nombor 5 tu kelakar..

    cuke la bace blog awak ni, cuweet cangat.. (ada rasa nak lempang tak? haha)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. meh cini itew nawk lempam2 manjeww.. HAHA!

      Delete
  5. lepas ni xpayah g blog aku lg dah..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku cakap random la. ko terasa ea? HAHA!

      Delete
  6. xterasa.. g pun suka hati aku la...blog aku..wek :P

    ReplyDelete
  7. terbaik ah syg ko punye statement
    aku sokong
    mujur la belog aku tue simple nak mmps hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple lg best kan? nak load pon senang.. :)

      Delete
  8. hai ! hehe.. fara sokong 100 % cakap awak. hehe.. sangat menyakitjan haty bile nmpak mcm2 binatang ganbar yang menyesakkan pemandangan orang nk bce.. ouh, tension sngt lahh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? hahaha. lain kali komen je
      "blog awak cantik tp rasa nak lempang je kartun2 tu.. kah3!"

      Delete

jom kongsi pendapat dengan mugmerah.

.:iklan nuffnang:.