.:abg nuffnang duk sini:.

Thursday, March 21, 2013

sejarah asal usul mee segera


Mi segera adalah mi separa masak yang dikeringkan dan dicampur dengan minyak, biasanya dimakan setelah dimasak atau direndam di dalam air panas antara 3 hingga 5 minit. Bungkusan perencah selalunya disertakan di dalam setiap bungkusan mi segera. Mi segera juga boleh dimakan secara mentah kerana mi segera sebenarnya sudah pun dimasak di kilang, biasanya dengan menggoreng.


Mi segera berasal daripada versi segera bagi masakan Jepun iaitu Ramen. Idea mi segera sudah pun berakar umbi sejak dari zaman Dinasti Qing di China, di mana mi yimian digoreng, membolehkannya disimpan dalam jangka masa yang lama serta disediakan dengan cepat. Serupa juga, "mi benang ayam" (mi halus yang digoreng dan dihidangkan dengan air panas serta pilihan telur) boleh didapati di China dan Taiwan sejak Dinasti Qing.

Mi segera moden dicipta di Jepun oleh usahawan Jepun berketurunan Taiwan, Momofuku Andō (安藤百福), pengasas syarikat Nissin Foods, salah satu pengeluar mi segera terbesar hari ini. Mi keluarannya direbus dengan perencah, digoreng dengan minyak sawit untuk membuang kelembapan, kemudiannya dikeringkan untuk membentuk gumpalan mi. Kaedah pengawetan lain sudah pun dicuba, seperti pengawetan dengan garam dan asap tetapi Andō membuat kesimpulan bahawa minyak sawit adalah yang paling berkesan.


Pada tahun 1958, Nissin melancarkan mi segera pertama di dunia, Chikin Ramen (ramen segera berperisa ayam) di Osaka. Satu lagi pencapaian telah diperolehi pada tahun 1971 apabila Nissin memperkenalkan mi cawan, mi segera di dalam bekas styrofoam kalis air yang boleh digunakan untuk memasak mi. Inovasi seterusnya termasuklah menambah sayur-sayuran kering di dalam cawan, sehingga terciptanya hidangan sup lengkap. Mi sup daging segera Taiwan di dalam mangkuk styrofoam dengan bungkusan daging kedap udara (yang sudah dibuka).

Menurut satu undian Jepun pada tahun 2000, mi segera menjadi ciptaan Jepun paling penting sepanjang abad. Karaoke menduduki tempat kedua, manakala cakera padat hanya menduduki tempat kelima. Setakat tahun 2005, lebih kurang 85 bilion hidangan mi segera dimakan di seluruh dunia setiap tahun. China memakan 44 bilion bungkus mi segera setahun, atau 51% daripada jumlah di seluruh dunia, Indonesia memakan 12 bilion, Jepun 5.4 bilion.


Secara per kapita, rakyat Korea Selatan paling banyak memakan mi segera iaitu 69 bungkus/seorang setahun. Mi segera bukan sahaja popular di kalangan pelajar universiti malah boleh digunakan sebagai kayu pengukur tahap ekonomi. Pada tahun 2005, Indeks Mama Noodles dilancarkan bagi menunjukkan jumlah jualan mi segera jenama Mama, pengeluar terbesar di Thailand.

Indeks menjadi setabil sejak Krisis Kewangan Asia Timur, tetapi jualan meningkat sebanyak 15% dalam 7 bulan pertama tahun 2005, yang dianggap sebagai petanda kemelesetan ekonomi. Rakyat tidak mampu membeli makanan yang lebih mahal, sekaligus mendorong kepada peningkatan jualan ramen....

p/s : sedapnya maggi tom yam campur telur..

10 comments:

  1. Assalamualaikum, wow bestnyer mee segera nie nampak lazat la pulak hehehehe.

    Santai iskandarX

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. sedap kann? nak2 makan time tengah malam kalau hari hujan.. hehe

      Delete
    2. iiissshhhh pandai betul mugmerah nie mengusik jiwa,,, sampai hati sebut makan time malam masa hujan pulak tu isk isk isk, jap nak kira syiling nak beli meggei 6 bungkus, :P

      Delete
    3. is dah cukup lom kumpul duit nak beli maggi?

      Delete
  2. Tengok gambar pun trasa sedap...jap gi nak buat la...terliur tgk.

    ReplyDelete
  3. Rakyat Jepun dan korea terlalu kuat dan sibuk bekerja sehingga makan pun cari yg segera sahaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah.. kalau kita tgok cerita2 mereka pon.. maggi/ramen ni mcm perkara biasa.. da jadi mcm nasi da bagi kita.. nak2 kalau remaja mereka..

      Delete
  4. wah baru tahu tentang sejarah mi segera nie.. tak terlintas nak cari selama nie. hehe.. entry ilmu yang bermanfaat nie :)

    ReplyDelete

jom kongsi pendapat dengan mugmerah.

.:iklan nuffnang:.